Nieuws van uw dierenarts

23/10/2023 - Gebitsverzorging bij dieren

Dierenarts Essen - Gebitsverzorging bij dieren

Een goede verzorging van het gebit is ontzettend belangrijk bij honden en katten. Lees hier meer over tandheelkunde bij onze dieren.



29/04/2023 - Wilde dieren

Dierenarts Essen - Wilde dieren

In de lente is de kans dat u een gewond jong dier vindt een stuk groter. Gewonde of zieke wilde dieren moeten kunnen herstellen voor ze weer de natuur in gaan. Hiervoor worden ze behandeld in een Vogelopvangcentrum.

Wanneer u een wild dier vindt, brengt u dit best in een afgesloten doosje naar een Vogelopvangcentrum. Deze centra zijn gespecialiseerd in wilde dieren en hebben de mogelijkheid om de dieren te laten revalideren vooraleer ze opnieuw vrijgelaten worden.

Voor België kunt u terecht bij het Vogelopvangcentrum in Brasschaat/Kapellen:
Holleweg 43 te Kapellen, 03 376 45 15

Voor Nederland kunt u terecht bij het Vogelrevalidatiecentrum te Zundert:
Luitertweg 36A te Zundert, +31 76 597 4165



18/06/2018 - ZOMER VAN DE KAT

Dierenarts Essen - ZOMER VAN DE KAT

Deze zomer gelden er weer verschillende acties voor kattenvoeding van Royal Canin!

Van 18 juni t.e.m. 29 juli: 2e ZAK droge voeding aan HALVE PRIJS
Van 30 juli t.e.m. 9 september: 2 +1 GRATIS bij aankoop van 2 referenties natvoer

Profiteer van deze acties en kom deze zomer nog bij ons langs!



30/04/2018 - Infoavond Op vakantie met uw dier

Dierenarts Essen - Infoavond Op vakantie met uw dier

Weet u wat u nodig heeft om met uw dier op vakantie te gaan? Bent u in orde met de wettelijke verplichtingen? Kent u de mogelijke gevaren die uw dier in het buitenland loopt?

We informeren u hier graag over tijdens de gratis infoavond. Deze gaat door op donderdag 7 juni bij ons op de praktijk en start om 19u. Vooraf inschrijven is vereist. Dit kan via e-mail, telefoon, facebook of aan de balie t.e.m. 6 juni.



9/02/2018 - Laser bij dieren

Dierenarts Essen - Laser bij dieren

Lasertherapie is een nieuwe manier om op een veilige manier dieren met pijn, ontstekingen, wonden, ... te kunnen behandelen. We kunnen deze laser ook gebruiken tijdens (kijk-)operaties.

Laserlicht is licht dat bijna binnen het infrarode spectrum valt. Dit type licht activeert de cellen om zich te herstellen. Hierdoor wordt het genezingsproces bevorderd en ontstekingen verminderd. Zowel voor acute aandoeningen zoals oorontstekingen, blaasontstekingen, wonden, ... als voor chronische problemen zoals arthrose, rugpijn, tandvleesontstekingen, ... wordt lasertherapie toegepast.
Voor langdurige behandelingen zijn 10-beurtenkaarten mogelijk (15% korting).



12/12/2017 - Verplicht chippen van katten

Dierenarts Essen - Verplicht chippen van katten

Sinds 1 november is het verplicht in België om alle katten te laten chippen en registreren. Ook het castreren en steriliseren is verplicht wanneer de kat van eigenaar verandert.

De nieuwe richtlijnen:
• Registratie van katten bij CatID is verplicht vanaf 1 november 2017, voor alle katten die op die dag de leeftijd van 12 weken nog niet bereikt hebben.
• Registratie kan alleen bij de dierenarts.
• De registratieverplichting is niet van toepassing voor katten die minder dan 6 maand in België vertoeven en voor katten die gebruikt worden voor dierproeven.
• Identificatie en registratie moet voor de leeftijd van 12 weken en in elk geval voor de verandering van eigenaar, ook als de kat kosteloos afgestaan wordt.
• Ook het verwerven van een niet geïdentificeerd en geregistreerd dier is voortaan onwettig.
• Iemand die verhuist naar België moet zijn kat in CatID laten registreren binnen de 8 dagen na aankomst, dit na controle door de dierenarts van het chipnummer en de overeenkomst met het chipnummer in het Europees paspoort.
• Als de kat verandert van eigenaar, dient de aanpassing doorgevoerd te worden binnen de 8 dagen.
• Dezelfde termijn geldt als de eigenaar verhuist: de aanpassing moet doorgevoerd worden binnen de 8 dagen.
• De (al dan niet) verplichte sterilisatie of castratie van de kat moet door de dierenarts binnen de 24u na het uitvoeren van de ingreep in de databank ingebracht worden.

De gegevens van alle katten die reeds bij IDChips geregistreerd stonden, worden overgenomen in de nieuwe databank.

Voor meer informatie kunt u met ons contact opnemen. Ook kunt u terecht op de website van CATID (www.catid.be).



27/04/2017 - Allergieën

Dierenarts Essen - Allergieën

Het allergieseizoen gaat weer stilaan beginnen. Pollen, grassen, bloemen, ... Ook onze huisdieren kunnen hier last van krijgen. Wij geven jullie graag een kort overzicht van de meest voorkomende huidklachten ten gevolge van allergieën.



17/04/2017 - Giftige lenteplanten

Dierenarts Essen - Giftige lenteplanten

Bij de eerste warme zonnestralen komen de lenteplanten al snel in bloei. Mooie kleuren, lekkere geuren, maar misschien toch niet zo onschuldig voor onze huisdieren. Een aantal van deze planten zijn best giftig!

Voornamelijk het meiklokje en de narcis kunnen problemen veroorzaken, maar ook de tulp en de hyacint kunnen zorgen voor maag- en darmklachten. Neem een kijkje op volgende pagina voor een vollediger overzicht:
http://www.dierenartsenpraktijk-t-hof.be/dieren/honden/aandoeningen/giftige-planten.aspx



2/01/2017 - De grijze roodstaartpapegaai - beschermde diersoort

Dierenarts Essen - De grijze roodstaartpapegaai - beschermde diersoort

Vanaf 2 januari 2017 valt de grijze roodstaartpapegaai onder het allerhoogste beschermingsniveau op de CITES-lijst. Ook u als eigenaar moet enkele stappen ondernemen om wettelijk in orde te zijn!

Omdat de populatie wilde grijze roodstaartpapegaaien drastisch daalt, heeft CITES besloten om vanaf 2 januari 2017 de grijze roodstaart onder bijlage I op te nemen zodat hij het hoogste beschermingsniveau verkrijgt. Dit houdt in dat u als eigenaar zult moeten bewijzen dat u uw vogel reeds in bezit had vooraleer deze nieuwe wetgeving van kracht ging.

Concreet betekent dit dat u volgende zaken in orde dient te brengen:
* U moet een inventaris indienen (te verkrijgen via www.citesinbelgie.be of www.rvo.nl) waarop de gegevens van de vorige eigenaar, kweker of winkel vermeld staan, de datum van verwerving van de vogel en de ring- of chipnummer indien aanwezig.
* U moet ook het bewijs van legale herkomst toevoegen (factuur, overdrachtsverklaring, ...)

Deze documenten moeten voor België naar de FOD Volksgezondheid en voor Nederland naar de RVO verzonden worden voor 1 april 2017.



21/11/2016 - Opgelet met chocolade!

Dierenarts Essen - Opgelet met chocolade!

Met Sinterklaas in de aantocht willen wij het gevaar van chocolade voor onze honden en katten even in de kijker zetten. Voor onze huisdieren is chocolade namelijk giftig door de stof theobromine die het bevat.

De symptomen kunnen zeer ernstig zijn en worden mede bepaald door het type chocolade en de opgenomen hoeveelheid. Onrustigheid, braken en diarree behoren tot de milde symptomen. Bij een ernstige vergiftiging kunnen fatale hartritmestoornissen en zenuwsymptomen zich voordoen. Daarom is het van groot belang om ons zo spoedig mogelijk te contacteren als uw dier chocolade heeft gegeten! Wij hebben alvast aan de Sint gevraagd om de chocolade op niet bereikbare plaatsen voor uw huisdier neer te zetten!



23/06/2016 - Longworm door slakken

Dierenarts Essen - Longworm door slakken

Slakken kunnen gevaarlijk zijn voor honden en katten omdat ze verschillende parasieten zoals de longworm kunnen overdragen. Door de langdurige neerslag zijn er dit jaar enorm veel slakken waardoor de risico's op besmetting groter worden.

Honden en katten die in contact komen met het slijm van een slak, kunnen besmet worden met longwormen. Deze wormen nestelen zich in de longslagader en zorgen voor benauwdheid, chronisch hoesten, lusteloosheid, bloedarmoede en sterfte.
Let dus goed op dat uw dier geen slakken eet of drinkt uit een bak waar slakkenslijm op kleeft. Bij een dier dat verdacht wordt van een longwormbesmetting, voeren we testen uit op het bloed en de ontlasting om de diagnose te bevestigen.



30/05/2016 - Laparoscopie en endoscopie

Dierenarts Essen - Laparoscopie en endoscopie

Met behulp van onze laparoscoop kunnen we via een kleine opening in de buik of borstkas met een camera de organen bekijken. Ook kunnen we in de neus, maag, darmen en luchtpijp kijken met onze endoscoop.

Met behulp van onze laparoscoop kunnen we via een kleine opening in de buik of borstkas met een camera de organen bekijken. Omdat de sneden zo klein zijn, zijn de revalidatie, de pijn na de operatie en de complicaties sterk verminderd. Via deze methode kunnen we o.a. steriliseren, organen bekijken, stalen nemen en nog veel meer.
Met onze endoscoop gaan we met een lange slang via de mond de maag en darmen bekijken. Ook kunnen we de neusholte inspecteren. Hierbij kunnen we dus zonder ook maar één enkele snede te maken toch de binnenkant van verschillende orgaansystemen bekijken, diagnosen stellen, stalen nemen en vreemde voorwerpen verwijderen.
Voor laparoscopische ingrepen komen enkel honden van meer dan 15kg in aanmerking. Endoscopie kan nagenoeg bij alle honden en katten.



29/05/2016 - Opgelet met slakkengif !

Dierenarts Essen - Opgelet met slakkengif !

Er wordt volop slakkengif met het bestanddeel methaldehyde in de tuinen gelegd. Wees echter zeer voorzichtig met deze gifstoffen want ze zijn erg toxisch voor honden en katten.

Deze periode komen er veel slakken voor en wordt er dus volop slakkengif met het bestanddeel methaldehyde in de tuinen gelegd. Wees echter zeer voorzichtig met deze gifstoffen want ze zijn erg toxisch voor honden en katten. Honden vinden de korrels meestal erg lekker waardoor vaak grote hoeveelheden worden gegeten. Al vrij snel (binnen de 3 uur na inname) treden er symptomen op gaande van braken en koorts tot trillen, krampaanvallen en coma. Door de spierkrampen stijgt de lichaamstemperatuur al snel naar 40-41°C. Bij een aanhoudende hoge temperatuur treedt er onomkeerbare orgaanschade op. Een vergiftiging is meestal fataal! Daarom adviseren we ten stelligste van deze korrels niet te gebruiken als u huisdieren hebt!!



26/05/2016 - Acupunctuur voor dieren

Dierenarts Essen - Acupunctuur voor dieren

Acupunctuur wordt voornamelijk gebruikt voor pijnbestrijding, maar ook als ondersteunende behandeling bij o.a. neurologische problemen, maag- en darmproblemen, wondgenezing, incontinentie, ...

Wij willen steeds innoveren en de behandelingsmogelijkheden voor onze patiënten uitbreiden. Daarom bieden we nu ook acupunctuur aan als behandelingsoptie voor uw huisdier. Wij zetten acupunctuur onder andere in voor pijnbestrijding, maar ook als ondersteunende behandeling bij neurologische problemen, maag- en darmproblemen, bevordering van wondgenezing, enz.
Bezoek onze websitepagina acupunctuur om hier meer over te lezen (via menu Diensten > Acupunctuur)



16/05/2016 - Pinkstermaandag

Op maandag 16 mei is de praktijk gesloten wegens Pinkstermaandag. Wij blijven bereikbaar voor spoedgevallen op het nummer 0032 (0)3 667 62 63.



14/09/2015 - Nieuw: VACCICHECK

Dierenarts Essen - Nieuw: VACCICHECK

Om te weten of vaccineren noodzakelijk is, hebben we sinds kort de Vaccicheck. Hiermee kunnen we meten hoeveel antistoffen er nog aanwezig zijn en of de vaccinatie uitgesteld kan worden.

Steeds vaker wordt ons de vraag gesteld of jaarlijks vaccineren wel noodzakelijk is en of we niet bezig zijn om onze dieren te 'overvaccineren'. Voor een aantal ziekten is vastgesteld dat de antistoffen die na de vaccinatie worden aangemaakt maar een jaar werkzaam blijven zodat jaarlijkse hervaccinatie noodzakelijk is. Andere vaccins zorgen dan weer voor antistoffen die meerdere jaren aanwezig blijven. Hiervoor is het jaarlijks herhalen van het vaccin dus overbodig. Om te weten of vaccineren noodzakelijk is, kunnen we sinds kort beroep doen op de Vaccicheck. Met dit toestelletje kunnen we in het bloed meten hoeveel antistoffen er nog aanwezig zijn en of de vaccinatie nog een jaartje uitgesteld kan worden. Door deze individuele methode kunnen we het aantal toegediende vaccins zoveel mogelijk beperken, maar kunnen we toch voldoende bescherming garanderen.



19/11/2014 - Wij steunen Stichting Dierennood

Stichting Dierennood is een organisatie die zwerfdieren in nood in het buitenland helpt. Wij helpen hen o.a. door materiaal en medicijnen voor hen in te zamelen. Heeft u thuis nog medicatie van uw huisdier liggen dat u niet meer nodig heeft? Breng het dan gerust bij ons binnen en wij zorgen ervoor dat het bij de stichting terechtkomt.

Wanneer u een wild dier vindt, brengt u dit best in een afgesloten doosje naar een Vogelopvangcentrum. Deze centra zijn gespecialiseerd in wilde dieren en hebben de mogelijkheid om de dieren te laten revalideren vooraleer ze opnieuw vrijgelaten worden. Voor België kunt u terecht bij het Vogelopvangcentrum in Brasschaat/Kapellen: Holleweg 43 te Kapellen, 03 376 45 15 Voor Nederland kunt u terecht bij het Vogelrevalidatiecentrum te Zundert: Luitertweg 36A te Zundert, +31 76 597 4165