Konijnen zijn gevoeliger voor anesthesie dan honden en katten. Dit is deels te verklaren doordat konijnen veel gevoeliger zijn voor bepaalde stresshormonen. Verder zijn sommige konijnen het helemaal niet gewend om gehanteerd te worden met extra stress tot gevolg. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat gemiddeld 0,3% van de konijnen in de problemen komt. Dit is een groter aantal dan bij pakweg de hond (0,0005%) maar weegt niet op tegen het risico dat uw konijn baarmoederkanker krijgt op latere leeftijd. Het is ook altijd veiliger om een jong, gezond dier onder anesthesie te brengen dan een ouder of ziek dier (bv. een oudere voedster met baarmoederkanker).
In onze praktijk maken wij er werk van om de anesthesie bij konijnen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Hiervoor gebruiken we de meest recente anesthesieprotocols voor konijnen. Elk konijn wordt eerst uitgebreid nagekeken waarbij o.a. het hart en de ademhaling worden gecontroleerd. Verder krijgen ze altijd eerst een sedativum (sufprik) via een oorcatheter, om rustig te worden en steeds een sterke pijnstiller. Pas daarna wordt overgegaan tot de anesthesie. Reeds voor de start van de operatie krijgt het konijn al extra zuurstof toegediend (pre-oxygenatie). De anesthesie zelf wordt zowel per injectie als d.m.v. gas via een larynxmasker (V-gel) toegediend. De zuurstofsaturatie in het bloed, de koolstofdioxide in de uitgeademde lucht en de hartfrequentie worden permanent opgevolgd m.b.v. een pulsoxymeter en capnograaf. Ook de temperatuur wordt met een permanente sonde constant gecontroleerd.
Verder is onderkoeling een belangrijke reden voor complicaties tijdens de anesthesie. Wij voorkomen dit door uw konijn, vanaf het moment dat het arriveert, in een extra verwarmde ruimte te zetten. Tijdens de operatie en het wakker worden, wordt het op een warmtekussen en onder een warmtelamp gelegd.
Net als bij katten en honden is het bij een ouder konijn ook mogelijk om vooraf een bloedonderzoek uit te voeren. Zo zijn we zeker van de goede werking van de organen alvorens het dier onder anesthesie te brengen.