Konijnen zijn herbivore dieren. Dit betekent dat ze enkel plantaardig materiaal eten. Het is belangrijk dat hun voeding voldoende vezels bevat voor het normaal afslijten van het gebit (konijnentanden groeien hun hele leven door) en de normale werking van hun maag-darmstelsel. We zien op de praktijk regelmatig konijntjes met problemen te wijten aan verkeerde voeding zoals erge gebitsproblemen, trommelzucht of darmverlamming.
De hoofdvoeding van een konijn bestaat uit hooi (of gras) van een goede kwaliteit, aangevuld met verse groenten (b.v. andijvie, witloof, loof van wortels, broccoli, …) en 1 of 2 soeplepels pellets per dag. Geeft u uw konijn teveel pellets, dan zal hij zijn hooi laten staan en eerst de brokjes eten met als resultaat een tekort aan vezels in de voeding. Op de praktijk beschikken we over pellets die als groot voordeel hebben dat alle brokjes er hetzelfde uitzien en dezelfde voedingsstoffen bevatten. Zo kunnen konijnen niet enkel de lekkerste stukjes eten zoals vaak bij commerciële diëten. Deze commerciële voedingen bevatten meestal ook teveel eiwitten, te weinig vezels en zorgen voor onvoldoende slijtage van het gebit.
Likstenen worden ook beter niet gegeven aan konijnen. Ze kunnen nier- en blaasstenen veroorzaken met plasproblemen tot gevolg.
Bij konijnen is het van belang dat de darmen continu in beweging blijven. Bij stilstand van de darmen (= darmverlamming) gaan niet alleen de slechte bacteriën overwoekeren, maar wordt het gas dat deze bacteriën produceren ook niet meer afgevoerd. Konijnen zijn niet in staat om te braken of te boeren zodat al snel een gasbuik of trommelzucht ontstaat. Omdat de darmen van een konijn dat niet meer wilt eten heel snel stilvallen, is dit steeds zeer ernstig! Het is zelfs zo dat een konijn dat al 12 uur of langer niet wil eten aanzien wordt als een spoedgeval en best zo snel mogelijk aangeboden wordt voor consultatie.