Honden Vuurwerkangst

Heel wat honden en katten, maar ook vele andere dieren zoals vogels, cavia’s en konijnen, zijn bang voor vuurwerk. Sommigen panikeren en proberen weg te lopen, anderen liggen dan weer ver weg in een hoekje te rillen van de angst. Ze blaffen, luisteren niet meer naar hun baasjes of worden agressief. Niet bepaald het feest dat u in gedachten had, maar veel erger is het voor uw huisdier dat niet weet wat er aan de hand is. Sterker nog! Vuurwerkangst wordt bij vele honden en katten elk jaar erger.

Wat kunt u doen om uw dier te helpen?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om het uw dier zo comfortabel mogelijk te maken tijdens de jaarwisseling. Welke opties het beste voor uw dier geschikt zijn, hangt af van de ernst van zijn angst voor vuurwerk en het karakter van uw hond of kat. Indien u twijfelt, raadpleegt u het best uw dierenarts hierover.


1) De weken voor de jaarwisseling

  •  Train op vuurwerkgeluiden
    Op deze manier stelt u uw dier op een gecontroleerde manier bloot aan harde geluiden zodat hij eraan went en zijn angst vermindert. Belangrijk hierbij is dat u op een geluidsniveau start waarop uw dier niet reageert. Over een aantal weken wordt het volume dan gradueel opgedreven, totdat uw dier ook van normale vuurwerkgeluiden niet bang meer is. Trainen met geluiden neemt zeker twee maanden in beslag dus begin hier steeds tijdig mee. Tijdens het trainen kunt u gebruik maken van Zylkène zodat uw dier rustiger is en het leerproces bevorderd wordt.

  • Voorzie een veilige verstopplaats voor uw dier
    Dit moet een plaatsje zijn waar uw hond of kat zich volledig veilig voelt. Vaak is dit bv. een plek onder de trap, in de kast, een rustige kamer, … Reeds een paar weken voor de jaarwisseling moet uw dier hier toegang tot hebben zodat hij er zich helemaal op zijn gemak voelt.

  • Controleer ook steeds of de identificatiegegevens van uw dier nog up-to-date zijn voor het geval uw dier ontsnapt. Voor katten kunt u dit doen op: www.catid.be en voor honden op www.dogid.be of www.ndg.nl. Als uw dier nog niet gechipt is of de gegevens niet correct zijn, heeft u nu nog tijd om dit in orde te brengen.

  • U kunt nu al starten met voedingssupplementen die uw dier helpen om te ontspannen. Een voorbeeld hiervan zijn Zylkène of Adaptil tabletten. Deze helpen uw huisdier om te gaan met veranderingen of met ongemakkelijke leefsituaties en zorgen voor een ontspannen gevoel zonder dat uw dier suf wordt. Ook een verdamper zoals Adaptil kunt u nu reeds in het stopcontact steken.

2) Oudejaarsdag

  • Wacht niet tot laat in de avond om uw hond uit te laten, maar doe dit vroeg op de dag op een rustige plek zoals bv. het bos. Moet u uw hond toch uitlaten? Hou hem dan zeker aangelijnd zodat hij niet uit schrik kan wegrennen als er toch plotse knallen zijn.

  • Sluit alle ramen, deuren en luikjes zodat de kans op ontsnappen zo klein mogelijk wordt.

  • Als u nog niet met Zylkène gestart was, kunt u de laatste dagen voor de jaarwisseling nog steeds hiermee starten. Ook andere producten zoals Adaptil kunnen de laatste dagen zeker opgestart worden.

3) De avond zelf

  • Zorg ervoor dat uw dieren binnen blijven. Sluit alle deuren, ramen en luikjes.

  • Doe de gordijnen dicht, laat het licht aan en zet de radio of televisie zachtjes aan. Dit dempt het geluid en maakt de lichtflitsen minder zichtbaar.

  • Verplaats geen etensbakjes, manden of kussens maar laat alle spullen gewoon staan.

  • Laat uw dier niet alleen als het kan, maar steun hem door er te zijn of leid hem af met (voer)spelletjes. Heeft hij geen interesse om te spelen? Forceer hem dan niet.

  • Negeer onzeker gedrag zoals bibberen of janken. De onrust kan verergeren door er extra aandacht aan te besteden. Let wel op! Negeer uw dier niet maar laat hem weten dat u er bent voor hem, gewoon door er te zijn of uw dier bij u te laten liggen.

  • Straf uw dier niet als hij bang is. Hierdoor zal hij nog angstiger worden.

  • Geef uw hond steeds vrije toegang tot zijn verstopplek. Laat hem daar ook zitten als hij zich daar veilig voelt.

  • Ook een paar uur voor middernacht is het nog niet te laat om Zylkène of Adaptil te gebruiken.

  • Voor zeer angstige dieren, kan overwogen worden om de avond zelf angstremmende medicatie toe te dienen. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op.