Cardiologie
Aandoeningen van het hart zien we frequent op de praktijk, zowel bij honden als katten. Voornamelijk oude dieren worden door hartkwalen getroffen, maar ook jonge dieren lijden er soms aan. Een hartafwijking kan aangeboren zijn maar kan ook op latere leeftijd pas verworven zijn. Sommige hartaandoeningen zijn erfelijk.
Bij oude, kleine rashonden komt het frequent voor dat de hartkleppen beginnen te lekken doordat er bindweefselknobbels op de kleppen ontstaan (endocardiose). Bij grote hondenrassen zien we voornamelijk het verslappen en dunner worden van de hartspier (dilatorische cardiomyopathie). Bij katten zien we dan weer vaker dat de hartspier te dik wordt (hypertrofische cardiomyopathie).
Het tijdige vaststellen van een hartprobleem is van groot belang. Daarom wordt tijdens een klinisch onderzoek zoals bv. bij de vaccinatie steeds naar het hart geluisterd. Met een hartauscultatie kunnen we hartproblemen zoals een hartruis of hartritmestoornissen vaststellen. Vele patiënten hebben in de beginfase vaak nog geen hartklachten maar vereisen dan wel extra opvolging.
Klachten die kunnen optreden ten gevolge van een hartaandoening zijn:
Onze praktijk beschikt over een uitgebreid gamma aan diagnosemiddelen om hartaandoeningen te detecteren en zo onze hartpatiënten een gepaste therapie en opvolging te kunnen verzekeren. We beschikken over een radiografietoestel voor borstfoto´s, een echografietoestel voor hartecho´s, een ECG voor hartritmestoornissen en een bloeddrukmeter.