Dermatologie

Huidaandoeningen komen vaak voor bij onze gezelschapsdieren. Net als bij mensen is jeuk soms de enige klacht, maar ook ontstekingen, kale plekken, roodheid, … Wij hanteren een strikt schema waarin stapsgewijs onderzoeken gedaan worden om tot de diagnose te komen.

Indien u voor het eerst met een dermatologische patiënt bij ons komt is het belangrijk uw dier niet te wassen of extra te borstelen in de week voordat u een afspraak hebt omdat korsten, schilfers, geur, etc. van de huid voor ons een grote diagnostische waarde kunnen hebben.

Een standaard dermatologisch onderzoek bestaat uit inspectie van de huid, het maken van een tapestrip en afkrabsel voor microscopisch onderzoek en controle op schimmels met de Wood-lamp.

Voor cytologie nemen we afdrukpreparaten of doen we een dunne naald biopsie. Hierna worden de preparaten gekleurd en bekijken we ze onder de microscoop. Grotere biopten worden met speciale ronde mesjes uit de huid genomen en opgestuurd naar een dermato-patholoog die er coupes van maakt en deze na kleuring microscopisch beoordeelt.

Bij allergische dermatosen testen we meestal voor voedingsallergieën d.m.v. een speciaal testdieet. Bij een positief resultaat behandelen we het dier met een voeding waarin via een uniek procedé de meeste allergenen geïnactiveerd zijn. Andere omgevingsallergenen kunnen we opsporen door serum- en huidtesten. Behandeling kan dan gebeuren door medicatie of door desensibilisatie. Bij dit laatste wordt in het laboratorium een mengsel gemaakt van de allergenen waar het dier op reageert. Dit wordt met regelmatig tussentijden in een stijgende hoeveelheid ingespoten. De patiënt wordt zo "gewend" aan het allergeen. Om de natuurlijke beschermlaag van de huid te verbeteren hebben we verzorgingsproducten zoals shampoos, sprays en pipetten die lokaal aangebracht worden.