Voor de operatie
Bij het grootste deel van de operaties moet een dier in slaap gebracht worden. Dit is geen natuurlijke situatie en brengt enkele risico's met zich mee. Om deze risico's zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat we uw dier zowel voor, tijdens als na de operatie grondig controleren en dat uw dier nuchter is vooraleer hij in slaap gaat.
Nuchter zijn houdt in dat een dier 12 uur voor de operatie geen eten meer krijgt. Het is belangrijk dat uw dier wel water ter beschikking heeft tot een uur voor de ingreep om uitdroging te voorkomen. Uw dier moet nuchter zijn omdat de kans hierdoor veel kleiner is dat hij tijdens de narcose gaat braken, waarbij het risico bestaat dat het eten wordt ingeademd en in de longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een dodelijke longontsteking, zelfs met een heel klein stukje eten!!! Twaalf uur vasten is dus echt een vereiste!
Voor elke patiënt wordt een afzonderlijk anesthesieprotocol opgesteld, afgestemd op zijn lichaam en eventuele aandoeningen zodat we de risico's van de anesthesie zoveel mogelijk kunnen beperken. Een standaard klinisch onderzoek gaat elke operatie vooraf.
Het is soms noodzakelijk om voor de operatie bloedonderzoeken, radiografieën of echografieën uit te voeren om een volledig beeld van de gezondheidstoestand van uw dier te krijgen. Dieren die reeds voor de operatie last hebben met de ademhaling, hun hart of waarvan we verwachten dat dit tijdens de operatie problemen zou kunnen geven, worden nog voor de operatie van extra zuurstof voorzien zodat ze met voldoende reserve op een veilige manier in slaap gebracht kunnen worden.
Voor onze oudere patiënten raden we standaard aan om voor de ingreep een bloedonderzoek uit te voeren om verborgen aandoeningen zoals chronische nierinsufficiëntie aan het licht te brengen. Deze aandoeningen verhogen immers het anesthesierisico als ze niet tijdig ontdekt worden. Omdat wij over een eigen laboratorium beschikken kunnen wij deze onderzoeken vlak voor de verdoving uitvoeren.