Een bloedonderzoek kan om verschillende redenen worden uitgevoerd: bij ziekte, het testen van de orgaanfunctie, opvolging van geriatrische patiënten, bepalen van antistoffen controle van medicatiedoseringen, ... Ook vlak voor een operatie kan het noodzakelijk zijn om eerst een (beperkt) bloedonderzoek te doen zodat de anesthesie zo veilig mogelijk kan verlopen.
Bij een standaard bloedonderzoek worden de rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes, nierfunctie en leverfunctie getest. Afhankelijk van de situatie, wordt gekozen voor een uitgebreid algemeen of eerder een beperkt algemeen bloedonderzoek. We kunnen specifieke testen doen zoals het bepalen van de ionen, verschillende hormonen zoals het schildklierhormoon of de cortisolconcentratie, de aanwezigheid van bepaalde parasieten zoals Giardia, hartworm, longworm of Borrelia (de ziekte van Lyme), schade aan de hartspier bij katten (test op hypertrofische cardiomyopathie) en nog veel meer. Omdat we al deze testen zelf kunnen doen, kunnen we sneller een diagnose stellen zodat we veel kostbare tijd winnen.
Voor het grootste deel van de bloedonderzoeken moet uw dier nuchter zijn. Sommige bloedwaarden worden immers beïnvloed door voedsel.